Wednesday, December 24, 2008

She's gone!!!



"Ummi, bibik takde!"

Yes.. she's gone! Gone with the wind. She... the one that I wrote about in here and here has left my house without informing anyone of us.


Sophea went to her room to perform Asar prayer yesterday evening. I guess she went to the bathroom for wudhu' and noticed the bibik wasn't anywhere in the house. She came to me and informed me about the missing. I went out of my room and checked the closet. Her bags weren't there. She has left with unlocked door but the house keys were still at the door knob.


I noticed the difference this morning. She woke up really late. She was more quiet than usual. Whenever she did housechores, her mind was in somewhere else. When I asked her to do something, she didn't do it right. She kept repeating the mistakes. She looked really blur especially today!


After confirming she wasn't in the house, I locked the door and went to my room. I rang Abang up, informed him about what had happened. Abang contacted the agent. The agent has promised to get us a replacement a.s.a.p. Meanwhile, we are back to a square one. Back to the previous 2 months. I have to accept there is a hikmah for this to happen.


She has told me before that she had runaway from one of the employers. The reason given - she was almost raped by the employer. She said, she's not scared of being outside alone since she could converse in Arabic fluently. Now she did it again. I question about her story then. Noticing her smiling at a stranger (whom I think was a man) in the grocery store yesterday, has doubted me a lot! It is something that shouldn't be done by a woman in the Saudi.


Things had happened. Alhamdulillah, she didn't bring my kids with her. Also, I don't think she took any of our belongings since I was in my room when she left. Furthermore, everytime I went out, I always made a point to lock my room.


I have nothing else to do but pray to Allah to ease things for me and my family. Ameen...

20 sugar & spice:

jane said...

salam neeza,

itu antara masalah ada maid yer...pity u. x apalah, ada ler hikmahnya tu. moga famili u dilindungiNya dari sebarang mara bahaya!

manlaksam said...

Nasib baik dia tak bawa lari barang-barang yang berharga...dia nak lari, biarlah dia lari....tok sah dok pikir buat pening kepala. Harap-harap dapat pengganti yang lagi bagus.

Kujie said...

ohhh..neeza..bersyukur juga tak di bawanya anak2 sekali. Inilah masalah yang selalu dihadapi...dia selalu terpengaruh dgn kawan2 se'geng'

tak pe la neeza... dari kemudian hari terjadi yang bukan2, baik sekarang ditujnjukkan Allah.

Moga neeza dan keluarga di sana baik2 saja

noniey alias said...

hopefully pasni dia tak datang mengacau lagi. n hopefully thev replacement maid tu akan lagi bagus dari dia..insyaallah..

tapi menakutkan ek dia buat camtu.. apa ntah nanti yang dia akan citer pasal kak neeza

kuIna Jentayutiara said...

sabar yer neeza.. kesihatan kena jaga.. ok. mungkin ada hikmahnya..

(2 beradik bertenggek kat sini)

Pp said...

ader jer yang nasib baik tu kan....
nasib baik lah anak2 dan benda2 dlm rumah semua selamat.
semoga dia juga selamat....

rasanya kena report to the the agent dan juga kepada colsutae negara asal dia juga tu...dan minta nasihat samaada perlu di lapur kpd polis.

sbb jika apa2 kesalahan dia lakukan nanti, dlm rekodnya, neeza masih sponsor dia...

Waalahuaklam.
semoga semua selamat!

Чикгу Жаве the CJ said...

aku tadek pengalaman dgn maid nih. tp didoakan kak neeza bersabar dn tiada apa2 yg buruk berlaku. dh report kt agensi?

Ummi365 said...

glad that everyone is ok.. that is the most important thing right

Chekgu BaniHassim said...

thanks Allah for no harm caused. I think the maid was not a good one.
Kalau pompuan baik, takkan la smpi larik dri rumah cemtu je..

kang kalau dier dpt employer baru, musti dier make up citer yg bukan2..
huhu..

Tie said...

Yang penting family neeza selamat. Tapi, mesti hati2, ekk. Orang macam tu bahaya gak..

cikMilah said...

Alahamdulillah,nothing bad had happened.
Take extra care. Kakcik doakan Ja kan dapat pengganti yang lebih baik.

zany said...

neeza,
kalau berani jejak kaki untuk bekerja as a maid di sana, maknanya terrrrrsangatlah beraninya. yang kurang berani je berlegar pi mai pi mai kat m'sia ni.

sebelum dia buat hal lebih buruk biarlah dia keluar sendiri.
Sabar je lah neeza ye.

MommYaLif said...

aiyoo..berani nya dia ni..she can't go far nya..eh..eh.. probably dia terbaca yr blog tentang dia kot..he.he.he I'm kidding!anyway.,hopefully u dapat replacement cepat. why dont u try the one fr SriLanka, like Alma did? How's the lunch at Mala's just now? M said daun ubi masak lemak oi..oi.. sedapnya.

Neeza Shahril said...

Jane,

Neeza percaya ada hikmahnya..
semoga dapat yang lebih baik lepas ni.. Insyaallah..

***********************************

Pak Man,

tu la kan.. tapi, kami takde barang berharga sangat pun..
sebab tu dia tak bawak kot ;)

***********************************

Kak Jie,

dia pasang kaki dah lama rasanya..
lagipun, ni bukan first time dia lari kan..

thanks kak Jie :)

***********************************

Noniey,

akak harap sangat dapat yang lebih baik.

Memang akak percaya sangat, dia akan buat cerita macam2. Sebelum ni pun macam2 cerita pasal majikan2 sebelum ni dia sampaikan pada akak..

***********************************

Kuina,

thanks kuina.. semoga ada sinar disebalik semua ni..

hehee.. adik beradik blogger famous amous!! :D

***********************************

Abg Arif,

dah tak boleh nak dikesalkan..
pastinya ada hikmah disebalik semua ni kan..

kami dah lapur pada agent.. Agent dah report polis malam tadi..
tapi tak tahulah kan polis kat sini bertindak ke tak..

***********************************

Cikgu J,

kami dah report pada agen dan mintak replacement segera..
hopefully dapat cepat la...

Neeza Shahril said...

Kak Ummi,

itu yang neeza bersyukur.. anak2 neeza ada pada neeza.. Alhamdulillah..

***********************************

Chekgu,

memang perempuan tak baik kan kalau dah macam tu.. bukannya akak dera dia pun. sentuh pun tak pernah..

cerita yang bukan2 tu sudah semestinya untuk meraih simpati..
sebelum ni pun banyak cerita yang dia buat..

***********************************

Kak Tie,

risau jugak neeza sebenarnya..
tak tahu apa tindakan dia kan..

***********************************

Kak Cik,

syukur Alhamdulillah.. family Ja okay dan takde apa apa..

doakan Ja ya kakcik..

***********************************

Kak Zany,

dia pernah cerita kat neeza yang dia tak takut nak kemana-mana sebab dia pandai cakap arab..
dia pernah kerja kat Oman.. DUubai.. Malaysia..

sememangnya budak ni sangat berani.. no wonder dia berani buat macam ni..

***********************************

Mommyalif,

hehehe.. I really hope dia baca my blog but... I don't think so.. hehee..

nak try sri lanka but the problem is language.. they can speak arabic, I can't. Masalah kan.. namanya pergi sekolah arab Neeza ni hehee..

oooo.. lunch tu kat rumah Kak Faizah... sangat sedap makan gulai pucuk ubi dan kini tengah sakit kepala sebab angin kan pucuk ubi tu. Tadi, makan tak hengat doniaaa..!! hehehe..

Abang Long said...

SABAR. TABAH. TENANG !

InysyaAllah, pohon bantuan dari ALLAH.

l i e y n said...

hopefully dia x menyusahkan di kemudian hari. dah blah, jgn datang2 lagi...maid indon ni pelik2 le, mcm yg kak neeza dlm post yg dulu2...tp nak buat mcm mana since kak neeza mmg need one....hopefully kak neeza dpt yg baik n bagus after this

Cat Cat said...

Neeza,
Sorry to know that your helper ran away. It's hard to find a good one nowadays. Sabar ya babe...

Neeza Shahril said...

Abang Long,

Terima kasih... :)

***********************************

Lieyn,

akak harap cam tu lah lieyn..
sakit hati aje kan..

***********************************

Cath,

memang Cath.. 1 dalam 10000 kot yang okay.. thanks dear :)

arsaili said...

salam...maid my mum tade la melarikan diri tapi ckp nak balik cuti. Tapi lepas cuti terus tak balik2...but my cousin pernah kena...dia tinggal anak yg masih kecil sorang2 kat rumah, nasib baik neighbour omputih dia tu baik..call dia kat office sebab anak dia nangis sorang2 kat pintu umah. Terjun tak bertangga balik umah...macam2 je kes..tapi ada yg baik..kerja bertahun2..nak berenti pun ckp dgn cari baik..